Το Μαγικό Ραβδί
και η Αποφυγή

Η τάση να αποφεύγουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας και τη συμφυή με αυτά συναισθηματική φόρτιση πόνου, είναι η πρωταρχική βάση όλων των ψυχικών παθήσεων.

Scott Peck

Πολλές φορές οι άνθρωποι ζητούν την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή προκειμένου να λύσουν προβλήματα όπως η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η αϋπνία, διάφορες σωματικές ενοχλήσεις ή μια κρίση στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Ζητούν επίμονα και επιτακτικά από τον ψυχοθεραπευτή να βγάλει το μαγικό ραβδί και να τα εξαφανίσει όλα… Μακάρι να υπήρχε!

Η θεραπεία είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και υπομονή – η σύνδεση των παρόντων προβλημάτων με τραυματικά γεγονότα της ζωής μας είναι αναγκαία και απαιτεί κόπο και πόνο. Έτσι φυτεύουμε τον σπόρο και περιμένουμε με σεβασμό και ευλάβεια να γίνει δέντρο και να καρποφορήσει.

Ο εσωτερικός μας μικρόκοσμος δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί. Τον χειμώνα η γη σκεπάζεται με χιόνι, κάτω όμως από αυτό το άσπρο πέπλο υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που ετοιμάζεται υπομονετικά να ξεπροβάλει την άνοιξη. Έτσι και για μας, η δουλειά με τον εσωτερικό μας κόσμο πρέπει να είναι ποτισμένη με επιμονή και υπομονή, εν αναμονή της δική μας άνοιξης.