Νευροανάδραση
& Βιοανάδραση

Κλείστε Συνεδρία

Μάθετε περισσότερα

Η νευροανάδραση είναι η άσκηση του εγκεφάλου. Επίσης, υπάρχει και η ΗΕΓ βιοανάδραση. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) είναι η καταγραφή των κυμάτων του εγκεφάλου και, σε αυτό το πλαίσιο, η βιοανάδραση αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας ένα άτομο μαθαίνει να αλλάζει τα κύματα του εγκεφάλου του και με αυτόν τον τρόπο να κερδίζει καλύτερο έλεγχο της εγκεφαλικής του δραστηριότητας. H νευροανάδραση και η βιοανάδραση (Neurofeedback and Biofeedback) είναι τεχνικές που εκπαιδεύουν τον νου και το σώμα και χρησιμοποιούν σύγχρονους βιο-αισθητήρες και εξελιγμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να μας δώσουν πληροφορίες και να αυξήσουν τη συνειδητοποίησή μας σχετικά με το πώς αντιδρούν σε εξωτερικά γεγονότα, σε σκέψεις και συναισθήματα το σώμα και το μυαλό μας.

Η Νευροανάδραση είναι εκπαίδευση στην αυτο-ρύθμιση:

Για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου είναι απαραίτητη η καλή αυτο-ρύθμιση. Με την εκπαίδευση στην αυτο-ρύθμιση ενισχύεται η εύρυθμη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η διανοητική απόδοση, ο συναισθηματικός έλεγχος και η νευροφυσιολογική σταθερότητα.

Βασικός παράγοντας είναι η βιοηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου. Το ενδιαφέρον έγκειται στα εσωτερικά ρυθμιστικά δίκτυά του και στόχος είναι να γίνει εκπαίδευση στα δυσλειτουργικά δίκτυά του.

Μέσω του ΗΕΓ, το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω, γίνεται ανίχνευση της δυσλειτουργίας του εγκεφάλου, όπου υπάρχει, και στη συνέχεια εκπαίδευση στον εγκέφαλο ώστε να λειτουργεί με ενισχυμένη σταθερότητα και βελτιωμένη λειτουργικότητα.

Η νευροανάδραση, με απλά λόγια, είναι εκπαίδευση του εγκεφάλου. Όπως ένα άτομο αθλείται και κάνει ασκήσεις για να χτίσει τους μυς του σώματός του, με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική για την εκγύμναση του εγκεφάλου του και την εξάσκηση ορισμένων ρυθμιστικών λειτουργιών. Αυτό αφορά μια ευρεία ποικιλία λειτουργικών διαταραχών.

Σε τι ηλικίες απευθύνεται η Νευροανάδραση;

Η Νευροανάδραση είναι μία μη επεμβατική και ακίνδυνη μέθοδος και αυτό την κάνει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε όλες τις ηλικίες. Η ενούρηση, οι εφιάλτες, η διάσπαση της προσοχής αλλά και άλλες μορφές αποδιοργανωτικών και ενοχλητικών συμπεριφορών είναι κάποια από τα προβλήματα της παιδικής ηλικίας που αντιμετωπίζονται με την συγκεκριμένη μέθοδο.

Στην εφηβεία το άγχος, η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών είναι σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει η Νευροανάδραση.

Στους ενήλικες ποικίλα σωματικά προβλήματα όπως οι ημικρανίες αλλά και συναισθηματικά όπως κάποιο μετά-τραυματικό στρες μπορούν να ανακουφιστούν. Η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει τον οποιοδήποτε ώστε να διατηρήσει την καλή λειτουργεία του εγκεφάλου του.

Στην τρίτη ηλικία προβλήματα όπως οι άνοιες και το Alzheimer ταλαιπωρούν πολλούς ηλικιωμένους αλλά και τους φροντιστές τους, έτσι η μέθοδος αυτή είναι τόσο απλή όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε άτομα της τρίτης ηλικίας χωρίς να τα κουράσει.

Πως γίνεται η Νευροανάδραση;

Αρχικά συνδέουμε ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού με μια ειδική πάστα. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να καταγράψουμε τα κύματα του εγκεφάλου. Πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία είναι ανώδυνη και εξ ολοκλήρου μη επεμβατική και δεν περιλαμβάνει την εφαρμογή οποιασδήποτε τάσης ή ρεύματος στον εγκέφαλο. Ο υπολογιστής επεξεργάζεται τα κύματα του εγκεφάλου με διάφορα προγράμματα και εξάγει κάποιες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται σε μορφή τηλεοπτικού παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, δίνονται οδηγίες στο άτομο για το πώς θα παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο τα κύματα του εγκεφάλου του. Ο εγκέφαλος εκπέμπει κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες κυμάτων, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο παιχνίδι. Αυτές «ανταμείβονται» κατά κάποιο τρόπο από τον υπολογιστή όταν είναι σωστές, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να καταλαβαίνει από μόνος του σε τι συχνότητες πρέπει να εκπέμπει.

Σε ποιες Περιπτώσεις Έχει Διαπιστωθεί ότι η Νευροανάδραση Έχει Καλά Αποτελέσματα;

• Αγχώδεις Διαταραχές:

– Διαταραχή πανικού
– Φοβίες
– Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή
– Διαταραχή από ψυχοτραυματικό στρες
– Διαταραχή από οξύ στρες
– Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

• Τρίξιμο δοντιών

• Διαταραχές στην πρόληψη τροφής

• Καταθλιπτικές διαταραχές

• Διαταραχές ελαττωματικής προσοχής και διασπαστικής συμπεριφοράς

• Διαταραχές στον ύπνο:

– Διακοπτόμενος ύπνος
– Αϋπνία
– Νυχτερινοί τρόμοι
– Υπνοβασία

• Καλύτερη μαθησιακή απόδοση:

– Καλύτερη συγκέντρωση
– Καλύτερη προσοχή
– Ευκολότερη λήψη αποφάσεων
– Μείωση στον αριθμό των λαθών
– Μικρότερος χρόνος απόκρισης
– Αυξημένη δημιουργικότητα
– Αποδοτικότερη μνήμη
– Επιτάχυνση της μάθησης
– Αυξημένη ανοσία στο στρες
– Αύξηση της παραγωγικότητας

• Καλύτερη αθλητική απόδοση